Ilmalämpöpumpun pesu
|

Ilmalämpö­pumpun puhdistus

Asiantunteva ilmalämpöpumpun puhdistus parantaa ilmanlaatua ja pidentää ilmalämpöpumpun käyttöikää.

|
Suomen Sähkö- ja Kylmätekniikka Oy

Ilmalämpöpumpun puhdistuspalvelut kokemuksella

Ilmalämpöpumpun puhdistus kaikenlaisiin kohteisiin huolellisesti. Pesettämällä ilmalämpöpumppusi lämmitys- ja jäähdytyskauden alussa varmistat, että se toimii tehokkaasti ja luotettavasti pitkään. 

 • Lämmitys- ja jäähdytyskauden vaihtuessa
 • Sisäilman laadun parantamiseksi
 • Energiatehokkuuden maksimoimiseksi

Onko ilmalämpöpumpun puhdistuksen aika?

Ammattitaitoiset asentajamme suorittavat perusteellisen puhdistuksen käyttäen tehokkaita menetelmiä ja turvallisia puhdistusaineita, mikä tekee meistä ensisijaisen valinnan niin kotitalouksille kuin yrityksillekin ilmalämpöpumpun puhdistustarpeissa.

SSKT logo valkoinen
Miika Heinonen

Miika Heinonen

Huolto- ja korjauspalvelut

045 804 1090
miika.heinonen@sskt.fi

Ota yhteyttä

Miksi ilmalämpöpumppu on syytä pitää puhtaana?

Huolellinen ja säännöllinen ilmalämpöpumpun puhdistus on avainasemassa laitteen pitkäikäisen ja tehokkaan toiminnan kannalta. Tämän tärkeän ylläpitotoimenpiteen hyödyt ulottuvat monille alueille, mukaan lukien energiatehokkuuden parantaminen ja sisäilman laadun kohentaminen.

Energiatehokkuuden parantaminen

Likainen ilmalämpöpumppu joutuu työskentelemään kovemmin säilyttääkseen halutun lämpötilan, mikä johtaa lisääntyneeseen energiankulutukseen. Puhdistamalla laitteen säännöllisesti, erityisesti suodattimet ja lämmönvaihtimet, varmistetaan, että ilma kiertää tehokkaasti läpi yksikön. Tämä optimoi ilmalämpöpumpun toiminnan ja vähentää turhaa energiankulutusta, mikä säästää rahaa pitkällä aikavälillä ja tekee laitteesta ympäristöystävällisemmän.

Ilmanlaadun parantaminen ja allergeenien vähentäminen

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kierrättää sisäilmaa, suodattaen samalla pölyä, likaa ja muita hiukkasia. Ajan myötä suodattimet ja yksikön sisäosat voivat tukkeutua, mikä heikentää ilmanlaatua ja voi johtaa epämiellyttäviin hajuihin. Säännöllinen puhdistus auttaa poistamaan nämä epäpuhtaudet ja vähentämään allergeenien, kuten pölypunkkien ja homeitiöiden, määrää sisäilmassa. Tämä on erityisen tärkeää allergikoille ja astmaatikoille, mutta parantaa yleistä mukavuutta ja terveyttä kaikille tilan käyttäjille.

Ilmalämpöpumpun puhdistus ei ainoastaan lisää laitteen tehokkuutta ja taloudellisuutta, vaan myös parantaa asumismukavuutta tarjoamalla puhtaampaa ja terveellisempää sisäilmaa. Huolehtimalla ilmalämpöpumpustasi säännöllisesti varmistat, että se palvelee sinua tehokkaasti vuodesta toiseen.

Ilmalämpöpumpun puhdistusprosessi askel askeleelta

Puhdas ilmalämpöpumppu ei ainoastaan toimi tehokkaammin, vaan myös parantaa sisäilman laatua. Tässä on yksityiskohtainen opas ilmalämpöpumpun puhdistusprosessiin, joka auttaa ylläpitämään laitteen kuntoa ja suorituskykyä.

Sisäyksikön puhdistus: suodattimet ja kennot

 1. Sammuta laite: Varmista turvallisuus sammuttamalla ilmalämpöpumppu ennen puhdistustoimenpiteitä.
 2. Irrota ja puhdista suodattimet: Avaa sisäyksikön etupaneeli ja irrota ilmansuodattimet. Puhdista ne käyttäen pehmeää harjaa tai imuroi hellävaraisesti. Voit myös pestä suodattimet miedolla saippualiuoksella, mutta muista kuivata ne huolellisesti ennen takaisin asentamista.
 3. Puhdista kennot: Käytä pehmeää harjaa tai mikrokuituliinaa puhdistaaksesi kennot varovasti. Älä käytä liikaa voimaa välttääksesi kennojen vahingoittumisen.

Ulkoyksikön puhdistus: räystäät ja jäähdytinlevyt

 1. Tarkasta ja puhdista ympäristö: Varmista, että ulkoyksikön ympärillä ei ole esteitä, kuten lehtiä tai muuta roskia, jotka voivat häiritä ilmankiertoa.
 2. Puhdista jäähdytinlevyt: Käytä pehmeää harjaa puhdistaaksesi ulkoyksikön jäähdytinlevyt varoen. Tarvittaessa voit käyttää mietoa puhdistusainetta, mutta varmista, ettei se vahingoita laitteen osia.
 3. Tarkista ja puhdista räystäät: Puhdista myös laitteen räystäät, joissa voi kertyä likaa ja lehtiä, estäen veden poistumisen laitteen ulkoyksiköstä.

Ammattimaiset puhdistustekniikat ja -aineet

Vaikka monet yllä mainituista puhdistustoimenpiteistä voidaan suorittaa itse, ilmalämpöpumpun puhdistus saattaa vaatia ammattilaisen käsittelyä tietyltä osin. Ammattilaiset käyttävät erikoistuneita puhdistustekniikoita ja -aineita, jotka ovat turvallisia ja tehokkaita laitteen eri komponenteille. Erityisesti sisäyksikön syvempi puhdistus, jäähdytysnesteen tason tarkistus ja mahdolliset tekniset korjaukset tulisi jättää asiantuntijoiden tehtäväksi. Säännöllinen ammattimainen huolto varmistaa, että ilmalämpöpumppusi pysyy parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Varaa aika ilmalämpöpumpun puhdistukselle

Puhdistusprosessin noudattaminen auttaa ylläpitämään ilmalämpöpumpun tehokkuutta ja pidentämään sen käyttöikää. Muista aina noudattaa valmistajan ohjeita ja tarvittaessa kääntyä ammattilaisten puoleen, jotta laitteesi pysyy hyvässä kunnossa.

SSKT logo valkoinen
Miika Heinonen

Miika Heinonen

Huolto- ja korjauspalvelut

045 804 1090
miika.heinonen@sskt.fi

Ota yhteyttä

Itse tehtävä puhdistus vs. ammattilaisen suorittama puhdistus

Kun kyseessä on ilmalämpöpumpun puhdistus, on tärkeää tunnistaa, mitkä toimenpiteet voi turvallisesti suorittaa itse ja milloin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Tässä on ohjeet siitä, miten voit erottaa nämä kaksi tilannetta.

Milloin voit puhdistaa ilmalämpöpumpun itse?

 • Suodattimien puhdistus: Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimien puhdistus on suhteellisen helppo tehtävä, jonka useimmat käyttäjät voivat suorittaa itse. Suodattimet tulisi puhdistaa säännöllisesti, tyypillisesti muutaman kuukauden välein, riippuen käytöstä ja ilman laadusta.
 • Yksikön ulkopintojen puhdistus: Sekä sisä- että ulkoyksikön ulkopuoliset pinnat voi pyyhkiä pehmeällä, kostealla liinalla pölyn ja lian poistamiseksi.
 • Ulkoyksikön esteiden poisto: Varmista, että ulkoyksikön ympärillä ei ole lehtiä, oksia tai muita esteitä, jotka voivat häiritä ilmavirtausta tai johtaa ylikuumenemiseen.

Milloin on aika kutsua ammattilainen?

 • Sisäyksikön perusteellinen puhdistus: Vaikka suodattimien puhdistus on helppoa, sisäyksikön muiden osien, kuten kennojen, puhdistus vaatii erikoistyökaluja ja -tietämystä. Ammattilainen pystyy suorittamaan tämän tehtävän perusteellisesti ja turvallisesti.
 • Ulkoyksikön jäähdytinlevyjen puhdistus: Ulkoyksikön jäähdytinlevyt voivat kerätä paljon likaa ja roskia, jotka voivat vaikuttaa laitteen tehokkuuteen. Ammattimaiset puhdistusmenetelmät ja -aineet takaavat, että levyt puhdistetaan perusteellisesti ilman vahinkoa.
 • Kun ilmalämpöpumppu oireilee: Jos huomaat, että laitteen suorituskyky on heikentynyt, se tuottaa outoja ääniä tai siinä on muita toimintahäiriön merkkejä, ammattilaisen apu on tarpeen. Vika saattaa johtua sisäisestä osasta, jota ei voi puhdistaa tai korjata ilman erityistä osaamista.
Ilmalämpöpumpun huolto

Vaikka säännöllinen itse suoritettu ylläpito on tärkeää ilmalämpöpumpun kunnossapidon kannalta, ammattilaisen suorittama perusteellinen puhdistus ja tarkastus vähintään kerran vuodessa varmistaa, että laitteesi toimii optimaalisesti ja turvallisesti. Ammattilainen voi myös tunnistaa ja korjata mahdolliset ongelmat ennen kuin ne muuttuvat vakaviksi, säästäen sinulle aikaa ja rahaa pitkällä aikavälillä.

Vinkkejä ilmalämpöpumpun tehokkaaseen puhdistukseen

Puhdas ilmalämpöpumppu on energiatehokkaampi, tuottaa puhtaampaa ilmaa ja kestää pidempään. Tässä on muutamia vinkkejä, jotka auttavat pitämään ilmalämpöpumpun kunnossa.

Säännöllisen puhdistuksen merkitys

 • Aseta puhdistusaikataulu: Pidä kiinni säännöllisestä puhdistusaikataulusta. Suodattimien puhdistaminen tai vaihtaminen joka toinen kuukausi on yleinen suositus, mutta tiheämpi puhdistus voi olla tarpeen lemmikkien omistajille tai allergiasta kärsiville.
 • Tarkkaile ulkoyksikköä: Varmista, että ulkoyksikön ympärillä ei ole roskia, lehtiä tai muuta, mikä voisi estää ilmavirtausta.
 • Seuraa ilmanlaatua ja suorituskykyä: Huomaatko muutoksia ilmanlaadussa tai ilmalämpöpumpun tehokkuudessa? Nämä voivat olla merkkejä siitä, että puhdistus on tarpeen.

Tyypilliset virheet ilmalämpöpumpun puhdistuksessa

 • Liian voimakkaat puhdistusaineet: Vältä aggressiivisia kemikaaleja tai puhdistusaineita, jotka voivat vahingoittaa ilmalämpöpumpun osia. Käytä mieluiten mietoja, laitteelle sopivia puhdistusaineita.
 • Veden käyttö sisäyksikön puhdistuksessa: Vältä veden ruiskuttamista suoraan sisäyksikköön, sillä se voi vahingoittaa sähköisiä komponentteja. Puhdista pinnat kostealla liinalla varovasti.
 • Suodattimien unohtaminen: Älä unohda suodattimia puhdistuksen yhteydessä. Ne ovat avainasemassa puhtaan ilman tuottamisessa ja laitteen tehokkuudessa.
 • Ulkoyksikön jäähdytinlevyjen kovakourainen puhdistus: Ole varovainen puhdistaessasi ulkoyksikön jäähdytinlevyjä, sillä ne voivat olla herkkiä ja vaurioitua helposti. Käytä pehmeää harjaa tai anna ammattilaisen hoitaa tehtävä.

Pitämällä ilmalämpöpumpun puhtaana voit nauttia tehokkaammasta lämmityksestä ja viilennyksestä, paremmasta ilmanlaadusta ja vähentää energia- ja huoltokustannuksia. Muistamalla nämä vinkit ja yleiset virheet voit varmistaa, että puhdistus suoritetaan oikein ja tehokkaasti.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön pesu
Ilmalämpöpumpun sisäyksikön pesu

Ota yhteyttä – Meiltä kattava puhdistuspalvelu

Me ymmärrämme ilmalämpöpumpun puhdistuksen merkityksen ja tarjoamme kattavan palvelun. Ammattitaitoiset asentajamme suorittavat perusteellisen puhdistuksen käyttäen oikeita työkaluja ja menetelmiä, jotta ilmalämpöpumppusi toimii tehokkaasti ja puhtaasti. Ota yhteyttä jo tänään saadaksesi lisätietoja palvelustamme ja varmista ilmalämpöpumpullesi parasta mahdollista huolenpitoa.

SSKT logo valkoinen
Miika Heinonen

Miika Heinonen

Huolto- ja korjauspalvelut

045 804 1090
miika.heinonen@sskt.fi

Ota yhteyttä

Muut palvelut